Πρόληψη

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως ένα μεγάλο ποσοστό των καρκίνων και λοιπών κακοήθων νοσημάτων μπορούν να προληφθούν. Ταυτόχρονα η πρόληψη χωρίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες.


Πρωτογενής πρόληψη

Η πρωτογενής πρόληψη άφορα στις συνήθειες και τις καθημερινές δραστηριότητες του καθενός μας, τόσο των συμπτωματικών όσο και των υγιών πολίτων. Σημαντικές αλλαγές που επιβάλλεται να κάνουμε είναι η διακοπή του καπνίσματος, η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών με περιορισμό των υδατανθράκων και του κόκκινου κρέατος, και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα της εποχής μας και είναι υπεύθυνη για πολλές νόσους μεταξύ των οποίων και κακοήθειες. Έτσι η στροφή προς τη Μεσογειακή διατροφή είναι πολύ επωφελής.


Δευτερογενής πρόληψη

Η δευτερογενής πρόληψη άφορα σε τακτικούς ελέγχους ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του καθενός καθώς επίσης και σε άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα κληρονομική επιβάρυνση, ή η συνοσηρότητα και το προηγούμενο ιστορικό κτλ. Για παράδειγμα η κολονοσκόπηση, το τεστ pap, o μαστογραφικός έλεγχος και ο έλεγχος του PSA αποτελούν το βασικό προληπτικό έλεγχο που βοηθάει στην έγκαιρη διάγνωση καλοηθών, προ καρκινικών και καρκινικών εστιών. Μετά την έγκαιρη διάγνωση, οποιαδήποτε αντιμετώπιση και θεραπεία έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα και τελική εκβαση.

Μετά την έγκαιρη διάγνωση, οποιαδήποτε αντιμετώπιση και θεραπεία έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα και τελική εκβαση.