Ολοκληρωμένη Φροντίδα

Οι εξελίξεις στον τομέα της ογκολογίας είναι πολλές και οι σχετιζόμενες ιατρικές ειδικότητες με τον καρκίνο συνεχώς αυξάνουν τις δυνατότητες τους και τα εφόδια τους.


Στόχος μιας ολοκληρωμένης και σφαιρικής αντιμετώπισης του ογκολογικού ασθενούς είναι η βέλτιστη συνεργασία διάφορων ειδικοτήτων στα πλαίσια ενός Ογκολογικού Συμβουλίου – ιατρικής συνεργασίας, ώστε να έχει το μέγιστο όφελος ο ασθενής από όλες τις σχετιζόμενες ειδικότητες ιατρική ομάδα αποτελείται από καταξιωμένους και έμπειρους ιατρούς. Έτσι στο ογκολογικό συμβούλιο, ο Oγκολόγος με τη συμμετοχή (ανάλογα με την πάθηση) συναφών ειδικοτήτων όπως: Γενικός Χειρουργός, Γυναικολόγος, Πνευμονολόγος, ΩΡΛ, Ακτινοθεραπευτης, Παθολογοανατομος, Γαστρεντερολογος κτλ. καταστρώνεται το θεραπευτικό πλάνο του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.


Είναι πολύ σημαντικό κάθε ασθενής να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστός με εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με την ηλικία του, τις προσωπικές του προτιμήσεις του, την κατάσταση της υγείας του, τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά (που μένει, εάν έχει υποστηρικτικό περιβάλλον κτλ.). Μόνο με ολοκληρωμένη φροντίδα και συνεργασία στα πλαίσια μιας οργανωμένης ιατρικής ομάδας μπορεί να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για κάθε ασθενή χωριστά και να διασφαλιστεί η ποιότητα της ζωής του σε όλα τα στάδια της νόσου του.


Ποιότητα Ζωής


Η ποιότητα ζωής είναι πολύ βασική παράμετρος στον ογκολογικό ασθενή. Ο Oγκολόγος πρέπει να είναι στο πλευρό του πάσχοντος ανθρώπου σε όλα τα στάδια της νόσου του.

Πολλές φορές παραβλέπεται η σημασία της ποιότητας της ζωής με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται όχι ολοκληρωμένα, αλλά απρόσωπα και τυπικά. Αυτό έχει πολύ μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση στον ασθενή καθώς και επίπτωση στην πορεία της υγείας του. Ο Oγκολόγος πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμος και διαθέσιμος από τον ασθενή και από το περιβάλλον του.

Βασικά προβλήματα στον ασθενή με καρκίνο που πρέπει να αντιμετωπίζονται και καθορίζουν την ποιότητα της ζωής του είναι:


Καρκινικός Πόνος


Είναι το πιο συχνό και αγχωτικό για τον ασθενή και το περιβάλλον του σύμπτωμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρκινικός πόνος είναι το λιγότερο αποτελεσματικά αντιμετωπίσιμο σύμπτωμα. Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας πολλά φάρμακα και εξειδικευμένες τεχνικές πχ. διήθησης νεύρων, ακτινοβολία, ενδοφλέβιες θεραπείες που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τον καρκινικό πόνο.


Καχεξία - Ανορεξία


Η απώλεια βάρους και η ανορεξία οδηγούν πολλούς ασθενείς με καρκίνο σε καχεξία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και να μειώνεται η ικανότητα τους να ανταπεξέλθουν στις θεραπείες και στην νόσο τους γενικά. Έχουμε στη διάθεση μας πολλά εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, τα οποία με τη βοήθεια εμπείρων διατροφολόγων ρυθμίζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς την κατάλληλη λήψη τους.


Ψυχολογικές Διακυμάνσεις


Η διάγνωση και το άκουσμα της λέξης καρκίνος είναι ένα ψυχολογικό σοκ και μια επιβάρυνση από μονή της για τους πιο πολλούς ασθενείς και τις οικογένειες τους. Μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση προκαλείται και από γεγονότα επακόλουθα της νόσου και των θεραπειών, όπως οι κάθε λογής απώλειες ( πχ των μαλλιών ,της ανεξαρτησίας, της αυτοεξυπηρέτησης), ο φόβος του θανάτου, η αβεβαιότητα για την έκβαση της νόσου κτλ. Το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει και για «γεγονότα» όπως την εισαγωγή σε ένα ογκολογικό τμήμα, τις χημειοθεραπείες, τις πιθανές μεταστάσεις εάν υπάρχουν κτλ.

Ο κάθε ασθενής και η κάθε κατ΄ επέκταση οικογένεια έχουν ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο με τον οποίο χειρίζονται αυτά τα θέματα ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες του. Επειδή κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός. Είμαστε στο πλευρό κάθε ασθενούς και κάθε οικογένειας ξεχωριστά έτσι ώστε να εξατομικεύεται και να φιλτράρεται η ενημέρωση και οι πληροφορίες με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργείται άγχος, πανικός ή και κατάθλιψη από μέρους του ασθενούς, αλλά και ταυτόχρονα να μη καθυστερεί ή διακυβεύεται η υγειά του από μεριάς των κατάλληλων θεραπειών.

Κατά τη διάρκεια της ασθένειας του καρκινοπαθούς υπάρχουν διαφορές ψυχολογικές επιπτώσεις και στάδια από τα οποία περνάει όπως άρνηση, θυμό, απόρριψη, κατάθλιψη κτλ. Σε συνεργασία με ψυχολόγους και ψυχιάτρους παρέχουμε πλήρη ψυχολογική κάλυψη και υποστήριξη σε όλα τα στάδια της νόσου.


Παρενέργειες θεραπειών


Όλες οι θεραπείες ανεξαιρέτως κατηγορίας φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες, αντισώματα) έχουν σε διαφορετικό βαθμό η καθεμιά τους τις παρενέργειες τους. Επίσης, κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά στις ίδιες θεραπείες από πλευράς παρενεργειών. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι: εμετός, πυρετός, διάρροια, βήχας, εξάνθημα, ανορεξία, αλωπεκία κτλ.

Με τη βοήθεια νέων φαρμάκων και εξειδικευμένης υποστηρικτικής αγωγής καθώς και τις κατάλληλες οδηγίες μπορούμε και περιορίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις παρενέργειες αυτές, ενώ δε διακόπτεται το θεραπευτικό πλάνο.


Λοιπά προβλήματα


Λοιμώξεις - Μικρόβια, Κατακλίσεις, Βήχας, Αφυδάτωση, Αναιμία, Ουδετεροπενία και πολλά αλλά προβλήματα και επιπλοκές αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά συνεισφέροντας στην ποιότητα της ζωής των ασθενών μας.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε ασθενής να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστός με εξατομικευμένη προσέγγιση.