Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου γίνεται με διάφορες μεθόδους.


Η βιοψία

Η βιοψία είναι η μόνη αποδεικτική εξέταση καθορισμού του τύπου του υφισταμένου καρκίνου, αλλά και η εξέταση η οποία επιβεβαιώνει ή ακυρώνει τις υποψίες για κακοήθη ή καλοήθη όγκο. Η βιοψία μπορεί να γίνει πριν το χειρουργείο (διαγνωστική) ή και μετά από το χειρουργείο. Η βιοψία δίνει στον οικολόγο πολλές πληροφορίες για την βιολογία της νόσου , για το ποια φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για τον εάν θα χρειαστεί ακτινοβολία κλπ.

Απεικονιστικές εξετάσεις

  • PET/CT scan

  • Μαγνητική τομογραφία

  • Αξονική τομογραφία

  • Υπερηχογράφημα

  • Απλή ακτινογραφία

Καρκινικοί δείκτες

Οι καρκινικοί δείκτες εξετάζονται με εξετάσεις αίματος με τις οποίες μπορούμε να διευκρινίσουμε ποιο όργανο πάσχει κατά την αρχική διάγνωση , αλλά βοηθούν πολύ και κατά την μετέπειτα παρακολούθηση της νόσου για πιθανή υποτροπή ή ως μακρόχρονη παρακολούθηση. Οι συχνότερα χρησιμοποιούμενοι καρκινικοί δείκτες είναι το PSA για τον καρκίνο του προστάτη, το CA 15-3 για τον μαστό, οι CEA και CA19-9 για τις νεοπλασίες του γαστρεντερικού συστήματος και το CA 125 για τους γυναικολογικούς καρκίνους.

Ενδοσκοπήσεις.

Οι διαφορετικές ενδοσκοπήσεις ανάλογα με την εκάστοτε ειδικότητα όπως κολονοσκόπηση, γαστροσκόπηση, βρογχοσκόπηση, κυστεοσκόπηση, λαρυγγοσκόπηση βοηθούν όχι μόνο στη διάγνωση αλλά μας παρέχουν και πολλές πολύτιμες πληροφορίες για την έκταση του προβλήματος. Πολλές φορές η ενδοσκόπηση και μόνο μπορεί να είναι θεραπευτική είτε με εκτομή του όγκου, καυτηριασμό, τοποθέτηση stend κλπ.