Ανοσοθεραπεία

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι η άμυνα εναντίον όλων των εξωτερικών κινδύνων και ξένων οργανισμών. Φυσιολογικά αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένους εισβολείς, όπως επίσης ιούς, μικρόβια κτλ. Όταν όμως αποτυγχάνει σε αυτό του το ρόλο το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργείται καρκίνος.
Η επιβοήθηση του οργανισμού και η επανακαθοδήγηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την επίθεση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων ονομάζεται ανοσοθεραπεία. 

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί τύπο θεραπείας που έχει στόχο, την τροποποίηση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόκληση αλλαγών στην ανοσολογική απάντηση απέναντι στο νεόπλασμα. Ενεργοποιεί και κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, να καταπολεμήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.


Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση και αναπτύχθηκαν πολλά φάρμακα ανοσοθεραπείας για διάφορους τύπους καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να γίνει μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο. Είναι πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία με πολύ καλά αποτελέσματα ιδιαιτέρως στον καρκίνο του πνεύμονα, μελάνωμα νεφρού.